Най-добрите филми с Том Ханкс

Той е един от най-добрите актьори в киното днес. Името му се свързва с образът на Виктор Новорски от Терминалът или Форест Гъмп от едноименния филм. Той е една модерна икона, която е и любимия ми актьор, той е Том Ханкс!



Днес гледах отново "Войната на Чарли Уилсън" и се замислих, че трябва да направя една лична класация за най-добрите филми, в които участва! Не искам да ползвам клишета и да определям играта му, защото филмовата история говори достатъчно за този голям актьор, аз само ще направя личната си класация за най-добрите филми с негово участие или поне ще опитам.
А знаете ли един интересен факт: Майката на Том Ханкс е с португалски корени, а жена му е с български! Това е и една от причината във филма "Терминалът", Виктор Новарски (образа му във филма) да говори на български.
Тук няма да ги подреждам, кой е по-силен от другия, защото всеки филм е уникален за себе си и да направиш глупава класация кой е по-по-най не виждам смисъл. Това не е класация, а селекция на най-доброто с негово участие.

А също ви препоръчвам и една друга публикация от същия тип: Най-добрите филми по истински случай.

Категория: По действителен случай


Режисьор : Стивън Спилбърг
В ролите : Том Ханкс, Том Сийзмор, Едуард Бърнс, Бари Пепър, Адам Голдбърг, Вин Дизел, Джовани Рибиси и др.
Времетраене : 169 мин.
Резюме: Разказана през очите на взвод американски войници, историята започва с историческия ден на нашествието на съюзниците в Нормандия, когато бойците дебаркират на морския бряг с опасна специална мисия.Капитан Джон Милър (Том Ханкс) трябва да отведе своите войници отвъд фронтовата линия, за да открият редник Джеймс Райън, чиито трима братя са загинали в битка. Изправени пред непреодолими пречки, мъжете се разбунтуват сред възложената им заповед. Защо трябва осем души да рискуват живота си само заради един войник? Сред бруталната реалност на войната всеки от тях търси отговор за себе си - и сила да преодолее несигурното бъдеще с чест, достойнство и смелост. Харесан както от критиката, така и от публиката навсякъде по света, Спасяването на редник Райън на Стивън Спилбърг е незабравим филм.

Аполо 13 / Apollo 13 (1995)

Режисьор : Рон Хауърд
В ролите : Том Ханкс, Бил Пакстън, Кевин Бейкън, Гари Синийз, Ед Харис, Катлийн Куинлан, Дейвид Андрюс
Времетраене : 140 минути
Резюме : "Аполо 13" - историята им е още по-забележителна, защото е истинска!
Това се случи по-малко от година след като човекът стъпи на Луната за първи път. За американците “Аполо 13” бе просто един “рутинен” космически полет - до мига, в който думите “ Хюстън, имаме проблем” пронизаха необятния космос. Заседнали на 205 хиляди мили от Земята в повреден космически кораб, астронавтите Джим Ловъл (Ханкс), Фред Хейс (Пакстън) и Джак Суигърт( Бейкън) повеждат отчаяна битка за оцеляване, докато в Контролната зала астронавтът Кен Матингли (Синийз), ръководителят на полета Джийн Кранц (Харис) и опитният им екип се борят с времето, за да ги върнат у дома. 
Този забележителен филм разказва за тяхната смелост, вяра и находчивост.
Награди и номинации: 9 номинации за Оскар'95 включително и за Най-добър филм, от които и 2 награди - за монтаж и звук 2 награди на Британска академия - сценография и специални ефекти Награда на Режисьорска гилдия на Америка - игрален филм, 2 награди на Гилдия на филмовите актьори - ансамблово изпълнение и поддържащ актьор за Ед Харис, 7 номинации за Оскар'95 - филм, поддържащ актьор за Ед Харис, поддържаща актриса за Катлийн Куинлан, адаптиран сценарий, музика, сценография и визуални ефекти, 4 номинации за Златен глобус - драма, режисура, поддържащ актьор за Ед Харис, поддържаща актриса за Катлийн Куинлан, 3 номинации на Британска академия - операторско майсторство, монтаж и звук,Номинация на Сценарна гилдия на Америка - адаптиран сценарий, Номинация на Американско общество на операторите - игрален филм


Форест Гъмп / Forrest Gump (1994)

Режисьор : Робърт Земекис 
В ролите : Том Ханкс, Робин Райт, Гари Синийз, Сали Фийлд, Микелти Уилямсън и други. 
Времетраене : 136 минути 
Резюме : Историята на филма се върти около живота на мъж с изключително нисък коефициент на интелигентност и срещата му с любовта - Джени. На фона на тази сърдечна тръпка Форест Гъмп се среща с някои от най-важните хора в Америка - Елвис Пресли, Джон Кенеди, Ричърд Никсън. А докато преследва любовта си, глуповатият герой участва в също толкова значими събития, белязали периода между 50-те и 70-те години на миналия век.
Само че за сметка на възхвалата на историческите събития, филмът утвърждава непреходни стойности като вяра, смирение и приличие. Затова не е случайно, че Том Ханкс спечели напълно заслужен "Оскар" за главната си роля. Режисьорът Робърт Земекис също спечели "Оскар". Вдъхновяващ, човечен и приятен, без да е сладникав, "Форест Гъмп" е филм за триумфа на човешкия дух, каквито все по-рядко се появяват.

Войната на Чарли Уилсън / Charlie Wilson's War (2007)

Режисьор : Майк Никълс
В ролите : Том Ханкс, Ейми Адамс, Джулия Робъртс, Филип Сеймур Хофман, Тери Бозман, Браян Макинсън, Джуд Тайлър, Хилари Анджело, Сия Батън, Кърби Мичъл, Емили Блънт, Питър Герети
Резюме : Филмът разказва истинската история за разглезен конгресмен, двоен агент на ЦРУ и красива богаташка, които провеждат най-мащабната и успешна секретна операция в историята.
Техните усилия допринасят за разпадането на Съветския съюз и края на Студената война, а последиците отекват по целия свят и днес.
Носителите на „Оскар" Том Ханкс, Джулия Робъртс и Филип Сиймър Хофман обединяват усилията си с наградения с „Оскар" режисьор Майк Никълс и (Отблизо) и носителят на „Еми" сценарист Арън Соркин (The west thing).

 Хвани ме ако можеш / Catch Me If You Can (2002) 

Режисьори : Стивън Спилбърг
В ролите : Леонардо Ди Каприо, Том Ханкс, Кристофър Уолкън, Мартин Шийн, Натали Бай, Джеймс Гандолфини, Джеф Нейтънсън, Дженифър Гарнър, Джон Уилямс, Дон Шейн, Браян Хоу, Джон Уилямс, Кам Хескин, Елизабет Бенкс (II), Джеймс Бролин, Дан Бел и др.
Времетраене : 141 мин.
Резюме : Вдъхновен от действителна житейска съдба, “Хвани ме, ако можеш” разказва историята на Франк Абигнейл Мл., мошеник и гениален фалшификатор, чийто необикновен талант му позволява да присвои безнаказано милиони долари.
Преди да навърши 20 години, той успява да се представи последователно за лекар, адвокат и втори пилот от голяма самолетна компания… Агентът от ФБР, Карл Ханрати го взима на мушката и си поставя за цел да го предаде на правосъдието.

Категория: Драма


Корабокрушенецът / Cast Away (2000)

Режисьор : Робърт Земекис
В ролите : Том Ханкс, Хелън Хънт, Ник Сиърси, Пол Санчес, Лари Уайт, Леонид Ситер и др.
Времетраене : 143 мин
Резюме : Том Ханкс ни поднася едно от най-върховните филмови изпълнения. Докато Чък се бори да оцелее, той открива, че собственото му пътуване едва сега започва... Открийте незабравимото пътешествие, изпълнено с надежда, смелост и изключителна жажда за живот!


Зеленият път / The Green Mile (1999)


Режисьор : Франк Дарабонт
В ролите : Том Ханкс, Бони Хънт, Бари Пепър, Хари Дийн Стентън, Сам Рокуел, Дъг Хъчисън, Джефри Демън, Майкъл Кларк Дънкан, Греъм Грийн, Джеймс Кроумел, Майкъл Джетър, Дейвид Морс,Патриша Кларксън и др.
Времетраене : 189 мин.
Резюме : През 1935 г. обитателите на затвора “Колд Маунтийн” кръщават пътеката към ешафода “Зеленият път” заради цвета на линолеума, с който е постлана. Пол Еджкомб (Том Ханкс) е главен надзирател в затвора, когато пристига нов осъден - Джон Кофи (Майкъл Кларк Дънкан) е обвинен в садистичното убийство на две малки момиченца. Въпреки огромният му ръст и ужасяващите престъпления, заради които е затворен, Кофи изглежда добър човек, който се държи по-скоро като невинно дете, отколкото като закоравял бандит. Скоро Еджкомб и двама от неговите колеги – Хауъл (Дейвид Морс) и Стентън (Бари Пепър) забелязват нещо необичайно у Кофи: той е способен по чудат начин да лекува останалите затворници от болежките им. Тези негови умения напълно объркват надзирателите относно вероятността точно Кофи да е извършил приписваните му убийства. 
Награди и номинации: 4 номинации за “Оскар”’99 - за най-добър филм, поддържаща мъжка роля наМайкъл Кларк Дънкан, адаптиран сценарий и звук
Номинация за “Златен глобус”’99 за поддържаща мъжка роля на Майкъл Кларк Дънкан
Номинация от Режисьорската гилдия за режисура на игрален филм
2 номинации от Гилдията на филмовите актьори – за поддържаща мъжка роля на Майкъл Кларк Дънкан и ансамблово актьорско изпълнеие.
Други 13 победи от 23 номинации.

Категория: Комедия



Терминалът / The Terminal (2004)

Режисьор : Стивън Спилбърг
В ролите : Том Ханкс, Катрин Зита-Джоунс, Стенли Тучи, Чи МакБрайд, Диего Луна, Бари Шабака Хенли, Кумар Палана
IMDB : Линк към IMDB
Времетраене : 123 минути
Резюме : “Терминалът” разказва историята на Виктор Наворски (Том Ханкс), който идва в Ню Йорк от Източна Европа. Докато той лети към Америка в неговата родна страна става военен преврат. Изоставен на международното летище "Джон Кенеди" сневалиден паспорт, той не може да влезе в Съединените Щати и трябва да живее известно време на летището, докато войната в родината му свърши.


Лари Краун / Larry Crowne (2011)

Режисьор : Том Ханкс
В ролите : Том Ханкс, Джулия Робъртс, Ния Вардалос, Седрик Шоумена, Брайън Кранстън, Джон Седа, Уилмър Валдерама, Рами Малек, Мария Каналс-Берера, Тараджи П. Хенсън
IMDB : Линк към IMDB
Времетраене : 98 Минути
Резюме : „Лари Краун“ е романтична комедия, която събира на една снимачна площадка двамата носители на „Оскар“ Том Хенкс и Джулия Робъртс. Историята разказва за ветеран от флота, който след като остава без работа, решава да се запише в колеж.
Току що съкратен от престижна компания, Лари Краун (Том Хенкс), търси начин да запълни ежедневието си с нещо полезно и да преосмисли живота си. В колежа той се запознава с Мерцедес Тейнът (Джулия Робъртс) – учителка, отегчена от брака и разочарована от професията си. Тази среща променя живота и на двамата.


Евтиното е скъпо / The Money Pit (1986)

Режисьор : Ричард Бенджамин 
В ролите : Том Ханкс, Шели Лонг, Морийн Стейпълтън, Александър Годунов и други. 
Времетраене : 87 минути 
Резюме : “ЕВТИНОТО Е СКЪПО” е забавна комедия, режисирана от Ричард Бенджамин (“Русалки”, “За джобни пари”) с Том Ханкс и Шели Лонг (“Бар “Наздраве”) в главните роли. Уолтър е адвокат на няколко рокендрол банди. Анна е класически музикант.
Повече от година те живеят в апартамента на Макс бившия съпруг на Ана. Но Макс се връща, а това значи че Ана и Уолтър остават бездомни. Без пари, но с редкия талант да вземат големи заеми, те успяват да сключат изгодна сделка като купуват къща само за две хиляди долара.
Tе се оказват жертва на старата истина, че все пак “Eвтиното е скъпо”. Известно време след като пресичат прагa на къщата, тя буквално започва да се разпада. Но все пак сред руините укрепва тяхната връзка. Дали наистина те ще живеят щастливо някой ден?


Имате поща / You've Got Mail (1998)

Режисьор : Нора Ефрон
В ролите : Том Ханкс, Мег Раян, Грег Киниър, Паркър Поси, Джийн Стапълтън, Стив Зан, Хедър Бърнс, Дейв Чапеле, Дабни Колман, Джон Рандолф, Хали Хърш, Кара Сиймур и др.
Времетраене : 119 минути
Резюме : Джо и Катлийн са собственици на конкуриращи се книжарници. Но докато Катлийн управлява наследената от майка си книжарничка за детски книги, то Джо притежава най-голямата верига от книжни магазини в Манхатън. И двамата поддържат кореспонденция чрез Интернет. Въпреки, че никога двамата не са се срещали очи в очи, помежду им се пораждат чувства. И докато любовта им се разгаря, Джо и Катлийн се изправят задочно пред неразрешим конфликт. Причината е в новата книжарница на Джо, която той открива досами магазинчето на Катлийн. Уплашена, че ще загуби дребния си бизнес, Катлийн се обръща към единствения човек, на когото има доверие - своя електронен партньор. Така Джо разбира истинската самоличност на жената, с която си разменя чувствени писма, а Катлийн открива , че дори светът на Интернет е малък...

Категория: Трилър


Път към отмъщение / Road to Perdition (2002)

Режисьор : Сам Мендес
В ролите : Том Ханкс, Пол Нюман, Даниел Крейг, Тайлър Хоеклин, Джуд Лоу, Дженифър Джейсън Лий, Стенли Тучи
Времетраене : 117 минути
Резюме : В Чикаго, по време на Голямата депресия, се разиграва бурната история на двама бащи: Майкъл Съливан, убиец от ирландските гангстери; и Джон Руни, шефът на Съливан, който го е отгледал като свой син. Ревност и съперничество ги изправят един срещу друг и водят до фатален сблъсък, при който работата на Съливан се преплита с личния му живот и води до смъртта на любимата му съпруга и по-малкия му син. Сега Майкъл Съливан и другият му син се впускат в гибелно пътешествие... готови за отмъщение.

Това е списъка, в който смятам, че съм събрал на-добрите филми с Том Ханкс, които биха се харесали на много хора, а и много любители на качественото кино вече са гледали. Част от филмите ги има и в колекцията Най-добрите филми, по истински случай!, където също можете да намерите много интересни заглавия.

Все пак има още няколко заглавия с Ханкс, които си заслужават вниманието (повечето са от 80-те и 90-те години):
Надявам се, че не съм пропуснал някой, но наистина има много филми с участието на Том Ханкс, които си заслужава да се гледат!

За съжаление, както се вижда в Лари Краун - лентата, която всъщност той самия е продуцирал, годините не му прощават и на него. Остаря, но все още продължава да се снима и скоро отново ще бъде превъплатен в Робърт Лангдън. Надявам се някое от следващите заглавия с него да заслужи мястото си в тази селекция.

Популярни публикации от този блог

Най-добрите филми по действителни истории - част 6

Най-добрите филми - част 4