Е-книга: Технология за варене на домашна сливова ракия

До сега съм публикувал един полезен наръчник, който бе сбор от трудовете ми като продавач. Днес обаче вдигам летвата като ви представям една малка книжка, която е сбор от наръчник и полезна информация. Варенето на домашна ракия от години вече не е нещо нормално по селата, а се е превърнало в изчезваща традия - без място за приемственост от простичката липса на младежи желаещи да се посветят в този двевен занаят.


Вече сезона за варене на ракия премина, но ми трябваше време, за да проуча възможно най-много информация докато произвеждах моято производство по-рано. Научих много от няколко селски ракиджии, стари селски ракиджии. Също и от книгата на Симеон Дочев (за която бях писал тук), която е ценен източник на информация и има много полезна информация за производството на различни видове ракии.

Определено не разполагам с опита на много по-мъдрите от мен стари ракиджии или някой други личности, които имат книги на тази тематика, но интернет се оказва, че не е онази бездна от информация, която всички желаем и затова е необходимо сами да я допълваме. Научих много през моя сезон за варене на ракия 2012" и затова го споделям с вас в едно безплатно електронно четиво.

Технология за варене на домашна сливова ракия

Една малка книжка, в която автора, Детелин Марков, описва опита си като ракиевар през 2012-та година. Научете само в рамките на 10-на страници формат А5 да сварите ракия в домашни условия.
В малката книжка ще намерите информация, как стъпка по стъпка да следвате моята технология за варене на домашна сливова ракия. Всяка стъпка е описана възможно най-кратко, но пълноценно. Тук няма да си говорим теория, как се варият видовете ракии, а просто и ясно ще проследите метода за варене единствено на сливова ракия. Технологията е смесица от наученото, от книги, селски ракиджии и интернет.

Варенето на ракия не е проста работа и изисква много търпение, но най-вече е необходимо желание. Както компотите, домашното кисело зеле, така и хубавата домашна ракия не може да се сравнява с купешката - заслужава си труда.

Не е трудно да се научи човек. Казвам го от опит, защото до преди половин година бях много бос и само за един сезон успях да се науча да си варя ракия. Сигурно не мога да се рявнявам с някой опитни майстори и съм напълно наясно с това, но пък съм сигурен, че технологията заложена в книгата и не им отстъпва с много. Получих похвали от най-добрите повелите на тази древна "наука" в моето село и гордо заявявам, че ще останете много доволни при правилното изпълнение на моята рецепта.

Друга полезност, за която ще прочетете и в книгата е електронната таблица за изчисление на количеството вода необходимо за разреждане на силна ракия. Може да ви спести време и да се подсигурите, да не сбъркате, защото никой не иска да пие слаба ракия, нали?

Таблицата можете да я свалите от тук, в формат excel 97-2003- използвай бутона по-долу
А ако не вярвате на моделните изчислителни таблици и методи, то вижте старата руска таблица за изчисление.
И ти ли си почитател на благата течност, която българина произвежда в домашни условия? Сподели своето мнение и се включи в дискусията отдолу.

Популярни публикации от този блог

Най-добрите филми с Том Ханкс

Най-добрите филми по действителни истории - част 6

Най-добрите филми - част 4