Най-добрите филми, по истински случай - част 1

Вчера докато гледах Black Howk Dоwn, се замислих колко филми по действителен случай съм гледал и защо да не напиша един пост за Великите филми по действителен случай! Наистина киното постоянно се развива, но бълва купища безсмислени филми...

А, защо да не погледнем на истинските събития през призмата на киното?! Ето и списъка, които съставих, като няма да ги подреждам в класация, защото всичките са достойни да бъдат номер едно. Това не са просто филми, това са действителни събития!

01.

Titanic 1997

15 април 1912 година. Трагичната гибел на най-големия и луксозен за времето си кораб с 2 223 пътника на борда си обикаля света и хвърля в покруса милиони хора. За по-малко от три часа хиляди пасажери са погълнати от ледените води на океана. Фаталният слъсък на презокеанския лайнер „Титаник“ с гигантски айсберг е една от най-трагичните катастрофи в историята на мореплаването, но ведно с това и символ на човешкото страдание. Филмът показва не само картината на трагичния сблъсък, но проследява и една вълнуваща любовна история. На кораба пътува Роуз, дъщеря на заможно американско семейство, и Джак – младеж от социалните низини, тръгнал към Америка да търси щастието си. Случайната среща между двамата поражда чувства, които прерастват в страстна любов, обречена от социалните предразсъдъци, консерватизма на нравите и злощастната случайност. Срещнали се на „кораба на мечтите“, преживели най-великото блаженство, докоснали се до звездите, в само един безкраен миг всичко свършва жестоко, невъзвратимо….

02.

Pearl Harbor / Пърл Харбър (2001)

На фона на живота и любовта на едно поколение, трагично пометени от най-мащабния сблъсък, видян от съвременния човек.

Пърл Харбър е разтърсващ екшън, умело съчетан с красива романтика. Двама мъже се вричат във вечно приятелство. Една жена се влюбва първо в единия, а после и в другия с цялото си сърце. Драматична любовна история, разказана на един дъх, на фона на най-безумния и мащабен сблъсък, видян от съвременния човек – Втората световна война.

03.

Apollo 13 / Аполо 13 (1995)

Това се случи по-малко от година след като човекът стъпи на Луната за първи път. За американците “Аполо 13” бе просто един “рутинен” космически полет - до мига, в който думите “ Хюстън, имаме проблем” пронизаха необятния космос.

Заседнали на 205 хиляди мили от Земята в повреден космически кораб, астронавтите Джим Ловъл (Ханкс), Фред Хейс (Пакстън) и Джак Суигърт( Бейкън) повеждат отчаяна битка за оцеляване, докато в Контролната зала астронавтът Кен Матингли (Синийз), ръководителят на полета Джийн Кранц (Харис) и опитният им екип се борят с времето, за да ги върнат у дома.

04.

Saving Private Ryan / Спасяването на редник Райън (1998)

Разказана през очите на взвод американски войници, историята започва с историческия ден на нашествието на съюзниците в Нормандия, когато бойците дебаркират на морския бряг с опасна специална мисия.

Капитан Джон Милър (Том Ханкс) трябва да отведе своите войници отвъд фронтовата линия, за да открият редник Джеймс Райън, чиито трима братя са загинали в битка. Изправени пред непреодолими пречки, мъжете се разбунтуват сред възложената им заповед. Защо трябва осем души да рискуват живота си само заради един войник? Сред бруталната реалност на войната всеки от тях търси отговор за себе си - и сила да преодолее несигурното бъдеще с чест, достойнство и смелост. Харесан както от критиката, така и от публиката навсякъде по света, Спасяването на редник Райън на Стивън Спилбърг е незабравим филм.

05.

Black Hawk Down / Блек Хоук (2001)

Забравен момент от военната история на САЩ - 3 октомври 1993 г., мисия на ООН в Сомалия. Най- драматичната наземна битка от Виетнамската война насам…

06.

The Bank Job / Банковият обир (2008)

През септември 1971 крадци прокарват тунел в подземието на лондонска банка на Бейкър Стрийт и открадват депозитни кутии с пари в кеш и бижута на стойност милиони паунди.

Откраднатите вещи не са открити. Никой дори не е арестуван. Обирът се появява в заглавията на вестниците за няколко дни и след това изчезва – резултат от заповед на английското правителство, която запушва устата на пресата.

Този филм разкрива какво е имало в тези кутии.

07.

21 (2008)

Историята на петима студенти по математика, които променят играта на блекджек завинаги...

Бен Кембъл (Джим Стърджес) е срамежлив и брилянтен студент по математика, чиято нужда от пари за месечната му такса, се задоволява чрез картите.

Той е вербуван да се присъедини към група от най-умните студенти в училището, които всеки уикенд се отправят към Вегас с фалшиви самоличности и ноу-хау за това как да обърнат в своя полза играта на блекджек.

С неортодоксалния си професор по математика и гений в своята област, Мики Роса(Кевин Спейси), те „разбиват кода”на играта, чрез броене на карти и заплетена система от знаци.

Съблазнен от парите и живота в Лас Вегас и от своята секси съотборничка, Джил Тейлър (Кейт Босуърт), Бен се впуска в приключението.

Адреналинът се вдига от броенето на карти и високите залози, които са предизвикателство, състоящо се не само в това да следиш играта правилно, а и в опасността да те забележи видео - охранителя(Лорънс Фишбърн).

08.

A Beautiful Mind / Красив ум (2001)

Драмата на един гениален и арогантен ум, изгубил и саморазрушил се в света на числата.

В университета Принстън Джон Наш се бори за да направи значителен принос в света на математиката, който е по действителен случай, "Зората на спасението" е едно истинско приключение, показващо силата на човешкия дух и нетърпимостта към пленничеството. Самолетът на американския пилот от немски произход Дитер Денглър (Крисчън Бейл) е свален, а самият той е заловен в Лаос по време на Американско-Виетнамската война. Той организира фатално бягство за малка група военнопленници, включваща и Дуейн Мартин (Стийв Зан). Желязната воля за оцеляване на Дитер и желанието му да спаси съкилийниците си води до неочаквани разкрития. Оказва се, че бягството ще открие статуса на невероятният математик, който познаваме днес.Този филм, разказ за силата на любовта и човешката решимост, е невероятен и уникален, а спокойно може да бъде нареден до заглавия като Леон, Зеленият Път, Изкуплението Шоушенк като "един от най-красивите филми на всички времена".

09.

American Gangster / Американски гангстер (2007)

Носителите на Оскар Дензъл Уошингтън и Ръсел Кроу се съюзяват с режисьора Ридли Скот (Гладиатор) в тази въздействаща, епична история. Въоръжен с безскрупулните умения да оцелява на улицата, както и със стриктно чувство за чест, престъпният бос Франк Лукас (Уошингтън) управлява хаотичния подземен наркосвят на Харлем.Когато ченгето Ричи Робъртс (Кроу) се заема да унищожи империята за милиони долари на Лукас, двамата са въвлечени в легендарен сблъсък. Американски гангстер е „брутален, брилянтен филм”. (Пийт Хамънд, Maxim)

10.

Men of Honor / Мъже на честта (2000)

Карл Брашиър (Куба Гудинг Мл.) не допуска нищо да застане на пътя му. Син на изполичар от Кентъки, Карл напуска дома си, за да търси по-добър живот. “Никога не се предавай… бъди най-добрият!”, казва баща му и Карл взима тези думи присърце. Той се записва във Военноморския флот и кандидатства за водолаз в елитна дивизия, занимаваща се с издирвания и спасителни операции. Офицерът, обучаващ Карл, Били Сандетември, 2001 г.Режисьорът изследва събитията през този ден, разказвайки историята на един-единствен полет на път за Сан Франциско и обикновените, случайни хора - членове на екипажа, бизнесмени, домакини, възрастни хора, сълват с взаимно уважение и в решителния момент влизат в бой рамо до рамо, за да защитят честта и живота си.

Не пропускай и останалата част от поредицата:



Препоръчвам ви и:



Всички описания са копирани от интернет. Линковете за сваляне на торент файлове водят към zamunda.net и zelka.org, ако не знаете, какво е zelka.org, то можете да научите в тази статия.

Оставяйте и вашите предложения като коментар или ги изпращайте по имейл.

Популярни публикации от този блог

Най-добрите филми с Том Ханкс

Най-добрите филми по действителни истории - част 6

Най-добрите филми - част 4