50 филма по истински истории - част 5

Около 2 години по-късно от идеята да събера колекция с най-добрите филми, тя вече наброява 50 заглавия. Някои много силни, други не толкова, но всичките са филми базирани на действителни събития или истории. Има още много заглавия, които ще намерят място в бъдещите статии от поредицата, а и продължават да снимат нови филми като залагат на силни истински истории.

41.

Into the Wild / Сред дивата природа (2007)

Into the Wild е филм по едноименната книга на Джон Кракауер, написана по истински случай и описваща приключенията на 23-годишния Кристофър Маккендлес. Действието на филма се развива през 1990 година, когато Крис Маккендлес завършва колежа Емъри. Той е сред най-добрите студенти и спортисти на випуска си. Макар да споменава пред родителите си за намерението си да следва право, той дарява спестяванията си от $24 000, изгаря последните банкноти в портфейла си, нарязва кредитните си карти и всички документи за самоличност и тайно, без да спомене нищо на близките си, се отправя на пътешествие на автостоп с крайна цел Аляска.

42.

Changeling / Подмяната (2008)

Вдъхновен от действителни събития, филмът "Подмяната" на режисьора Клинт Истууд, ни връща в Лос Анджелис през 20-те години на миналия век.

Годината е 1928-ма, а мястото - покрайнините на Лос Анджелис. Когато Кристин Колинс в ролята (Анджелина Джоли) казва "чао" на сина си Уолтър и заминава на работа, тя дори и не предполага, че това ще е денят , в който животът и ще се промени завинаги. Завръщайки се вкъщи тя с ужас открива, че синът й е изчезнал безследно и никой не може да го открие. През следващите месеци, отчаяната майка започва разследване, което в крайна сметка се оказва безрезултатно.И тогава, когато всичко изглежда загубено, 9-годишно момченце, което обявяват за синът на Кристин се появява сякаш от нищото. Завладяна от емоциите си и несигурна как да се изправи лице в лице с властите и пресата, Кристин кани детето да остане в дома й, въпреки, че тя знае, че това не е нейният син Уолтър и е убедена в себе си. Толкова повече, колкото Кристин се мъчи да приеме факта, че синът й се е върнал, тя не може да се примири с несправедливостта, която се упражнява върху самата нея и продължава да предизвиква полицията на Лос Анджелис. В резултат на това тя рискува да загуби разума си и бива обявена за неспособна майка. Единственият, който е готов да й помогне е местният активист Реверенг Брийглеб (в ролята Джон Малкович)...

43.

Soul Surfer / Душа на сърфист (2011)

През 2003 г., 13-годишната Бетани Хамилтън (Анна София Роб), местен шампион по сърф е нападната от 4 метрова тигрова акула близо до Тънълс Бийч. Хищникът прерязва лявата ръка на жертвата. Бетани се опитва да преодолее трагедията с помощта на семейството и приятелите си и се надява рано или късно да се завърне към сърфа и да осъществи мечтата си да стане професионален сърфист.

Филмът проследява истинската история на състезателката Бетани Хамилтън.

Редакция: 16.11.2011г.
44.

Nowhere Boy / Младият Джон Ленън (2009)

„Младият Джон Ленън” на британската концептуалистка Сам Тейлър Ууд фокусира върху ранните години от живота на легендата Ленън и връзките му с две от жените, допринесли формирането му като човек дълго преди да се превърне в икона в света на музиката. Действието е ситуирано в средата на 50-те – в живота на Ленън ги няма нито Йоко Оно, нито Бийтъл-манията, а вместо тях са ежедневните проблеми на един темпераментен тийнейджър от Ливърпул. Резултатът е биографична история, която те кара да се замислиш наистина ли е било така. Най-ценното във филма на Ууд е, че тя изследва човекът Джон Ленън, не мита Ленън, за който всички неведнъж сме чували. Сценарият е дело на Мат Грийнхал. Ролята на младия „бийтъл” е поверена на Арън Джонсън, в образа на майка му Джулия се превъплъщава Ан-Мари Дъф, а изключителната Кристин Скот Томас играе така обичаната леля на талантливия музикант – Мими. Именно на нея Джон подарява първата златна плоча на „Бийтълс”, с нейните думи, специално гравирани като цитат: „Китарата е хубаво нещо, Джон, но ти никога няма да изкарваш хляба си с нея…” Историята каза своята дума!

45.

Not Without My Daughter / Не без дъщеря ми (1991)

Американска жена, женена за иранец, гостува със семейството си на неговите родители в Иран. Стъпвайки на родна земя, иранецът отказва да се върне в Щатите, задържайки при себе си и дъщерята. Чужденка в страна с други религиозни, културни и социални традиции, майката няма нито средства, нито права. Но в замяна на всичко това притежава непоколобима воля да се справи с тази си ситуация.

Филмът е правен по горещите следи на действителни събития с реални лица. Авторите се домогват до силни художествени внушения, разкривайки конфликта между майка и баща, представители на различни цивилизации. Драматичното противопоставяне на нрави и обичаи не следва обичайната схема "черно-бяло", а са търсени нюансите, които придават не само дълбочина, но и убедителност на конфликите. По същество "Не без дъщеря ми" е произведение в защита на изконните човешки права. Отлична актьорска работа на Сали Фийлд. Филмът е сниман в Израел, което е позволило на авторите да постигнат автентична атмосфера, характерна за Близкия Изток.

46.

Antwone Fisher / Антоан Фишър (2002)

Дензъл Уошингтън прави своя триумфален режисьорски дебют, а Дерек Люк изиграва блестящо своята първа роля на голям екран в тази завладяваща история за оцеляването и успеха. Вдъхновен от реалния живот на прототипа на главния герой, “Антоан Фишър” разказва вълнуващата история на един объркан млад моряк (Люк), пристрастен към риболова, който е принуден да ходи на психоаналитик (Уошингтън) заради променливите си настроения.

Редакция: 15.12.2011г.
47.

Hachiko A Dog's Story (2009)

Филмът е направен по известна истинска история, която се е случила в Япония, през 20-те години. Куче, което всеки ден изпраща и посреща господаря си на гарата. Господарят му умира внезапно. Тогава кучето в течение на 9 години, всеки ден в 5 часа отива на гарата за да чака господаря си който пристигаше с последния влак. След това японци издигат паметник на мястото където кучето е чакало господаря си.

48.

Red Dog / Ред Дог (2011)

Базиран по легендарарната истинска история за Ред Дог, което обединява отчаяната общност на австралиийската пустош, докато търси отдавна загубения си стопанин.

49.

Erin Brockovich / Ерин Брокович (2000)


Останала без пари, без работа и почти без надежда, Ерин Брокович преживява най-трудния момент в живота си. Дори преживява автомобилна катастрофа, за която няма вина, а като капак на всичко адвокатът й не успява да уреди обезщетение. Без близък човек, към когото да се обърне, Ерин моли адвоката си Ед Масри (Албърт Фини) да я вземе на работа в неговата кантора. Именно там тя попада на няколко болнични картона, забутани в папки за недвижими имоти. Объркана, Ерин започва да разпитва. Тя убеждава Ед да й позволи да разследва случая и открива афера със заразена вода в местния квартал, която причинява ужасни болести на обитателите. Въпреки че първоначално жителите не искат да бъдат въвлечени в разследването, упоритостта на Ерин и личният й интерес към живота им ги кара да я послушат. Като сродна душа Ерин е една от тях и способността й да разговаря на тяхното ниво ги предразполага към нея и спечелва доверието им.

50.

Monster / Чудовище (2003)


Чарлийз Терон играе блестящо главната роля в този шокиращ и разтърсващ филм по истински случай, който навлиза в дълбините на познатата от таблоидите история за магистралната проститутка Айлийн Уорнос, известна още като мъжемразката, серийната убийца, екзекутирана преди около 2 години във Флорида.Разказът е фокусиран в период от девет месеца през 1989-1990 г., когато Уорнос започва лесбийска връзка с жена на име Селби. Точно тогава тя започва и да убива своите клиенти, за да им взима парите, без да им предлага секс.

Не пропускай и останалата част от поредицата:



Препоръчвам ви и:



Всички описания са копирани от интернет. Линковете за сваляне на торент файлове водят към zamunda.net и zelka.org, ако не знаете, какво е zelka.org, то можете да научите в тази статия.

Оставяйте и вашите предложения като коментар или ги изпращайте по имейл.

Популярни публикации от този блог

Най-добрите филми с Том Ханкс

Най-добрите филми по действителни истории - част 6

Най-добрите филми - част 4