Най-добрите филми по действителни истории - част 3

Част трета от поредицата ви представя разнообразни жанрове, но най-вече и българско заглавие, което много от по-младите хора трябва да гледат - ако все още не са.

21.

American Beauty / Американски прелести (1999)

Лестър Бърнам има незавидна участ - съпругата му го мрази, дъщеря му го презира, а шефът му възнамерява да го изхвърли от работа. Животът му е истински кошмар. На за свое щастие Лестър бързо стига до извода, че когато нямаш какво да губиш, можеш да рискуваш всичко. Провокиран от забранените страсти, той решава да промени живота си. И колкото повече свобода получава, толкова по-щастлив се чувства. Но не така реагират близките му - неговото поведение все повече ги вбесява. Този път за свое нещастие Лестър се убеждава, че свободата има невероятно висока цена.Обичайните семейни кризи и конфликти, върху които се гради повествованието на филма, са разкрити преди всичко като сблъсък на темпераменти и характери, трудно намиращи се в равновесен покой. Авторите внимателно навлизат в този наелектризиран свят на страсти, които изпепеляват ромонтичната представа за семейна халмония. Парадоксалното развитие на сюжета е остроумна пледоария в защита на индивидуалната идентичност. Филмът не би имал тази феноменална сугестивност без участието на Кевин Спейси и Анет Бенинг в центланите роли. Техният дует е бляскав, изпълнен с много виталност и драматична енергия. А за Сам Мендес суперлативите са излишни...

Редакция 07.02.2011г.
22.

Catch Me If You Can / Хвани ме, ако можеш (2002)

Сценарият на "Хвани ме, ако можеш" разказва живота на истинския Франк Абаняле, който успял да осребри 2,5 млн. долара от фалшиви чекове и да бяга от ФБР като приема различни самоличности. Освен че се е представял за пилот, той е "бил" лекар, адвокат и дори преподавател в колеж, а най-забележителното и забавното е, че всичко това го е правил между 16 и 21-годишната си възраст. Защо обаче Франк се превръща в такъв изпечен шарлатанин? Филмът, поредната вариация на семейната тема на Спилбърг, го представя като дете на разведени родители, което е тръгнало по наклонената плоскост. По петите му пък е Карл Ханрати - агент от ФБР, работохолик, който е неспособен да види дори това, което се набива пред очите му.

Но е такова облекчение да го видим след вцепененото му изпълнение в "Път към отмъщение" как се забавлява в ролята на човек на закона, толкова безхарактерно обсебен от една идея (Ханкс освен това демонстрира един от най-добрите акценти на човек от Нова Англия). "Хвани ме, ако можеш" се наслаждава на моралните действия на персонажа си. Най-отличителното качество на филма обаче е иронично-шеговития му тон и носталгия по времето, когато високите технологии едва са се зараждали и за един умен манипулатор не е било трудно да си играе с тях. Иначе филмът се повтаря на моменти. И може би чарът му изтънява именно заради перфектността на измамите на Франк. Докато гледаме този магьосник на сменяващите се идентичности, осъзнаваме че знаем всичко за него, освен това кой всъщност е.

Редакция 16.02.2011г.
23.

127 Hours / 127 часа (2010)

Катерачът Арън Ралстън (Джеймс Франко) е хванат в капан в отдалечен каньон, след като голям скален блок пада върху ръката му, докато се изкачва в Юта.

През следващите пет дни, Ралстън изследва живота си и преживява природните стихии, преди да ампутира собствената си ръка, за да се освободи от скалата.

Следва 20 метрово катерене по стена и още осем мили изкачване - изпитание на човешкия дух и волята за оцеляване, през което Арън прави равносметка на своя живот и хората от него.

Написан и режисиран от британския носител на Оскар Дани Бойл, „127 Hours” е базиран по истинската история на алпиниста Арън Ралстън от 2003 година..

Редакция 24.02.2011г.
24.

Enemy at the Gates / Враг пред портата (2001)

"Враг пред портата" - драматизация на една от най-мащабните повратни точки в историята
Годината е 1942 и нацистите прорязват смъртоносна диря през Русия.
Под ръководството на Хрушчов (Боб Хоскинс), гражданите на Сталинград дават самоотвержен отпор на врага, вдъхновени от примера на своя местен герой Василий Зайцев (Джуд Лоу).Подвизите на опитния снайперист са станали легендарни благодарение на пропагандата, водена от най-добрия приятел на Василий – политическия офицер Данилов (Джоузеф Файнс). За да премахнат Василий, немците изпращат в Сталинград най-добрия си снайперист – майор Кьониг (Ед Харис). Когато Василий и Данилов едновременно се влюбват в красива червеноармейка (Рейчъл Вайс), Данилов напуска приятеля си, оставяйки го да се изправи сам срещу немския си противник.Докато градът е в пламъци, Василий и Кьониг започват ловка игра на котка и мишка, повеждайки лична война в името на храбростта, честта и родината.

25.

Saints And Soldiers / Светци и войници (2003)

“Светци и войници” е сериозна драма, вдъхновена от истинската история на петима американци, които през Втората световна война се оказват заобиколени от безмилостните немски войски.

Шепа войници трябва да се преборят с нищожните си шансове, за да спасят живота на другарите си и на хиляди невинни. В края на 1944 г. стотина американски войници са нападнати от засада и избити почти до крак. Но няколко “късметлии” се спасяват: тайният агент, упоритият сержант, циничният санитар, колоритният южняк и измъчваният от вина “Дякон”. Въоръжени само със секретна информация, точния мерник и оръфаната библия на “Дякона”, героите се отправят към спасението. Въпреки че този военен филм не може да се сравнява с ефектите и звездните имена на “Спасяването на редник Райън”, действителната история за изключителен подвиг го прави един от най-добрите военни филми от последните години.

26.

The Pianist / Пианистът (2002)

"Пианистът" е разказ за необикновената съдба на привидно обикновен човек, когото Ейдриън Броди интерпретира с неочаквана експресия. Формално погледнато, филмът е резултат на всички предишни експерименти на Полански, поставени тук в услуга на неговото най-лично и амбициозно творение. Съчетани са съспенс и документален реализъм, а при снимането на уличните сражения и щурмуването на сгради се навлиза в полето на откровения екшън.

Виртуозността на Полански е изцяло подчинена на сюжета. Избягвайки всички клопки на темата, режисьорът се съсредоточава върху възхвалата на изкуството като универсален език. Той използва своето кино, за да свидетелства и убеждава, да споделя и обединява. С аргументите, които превежда Полански, неговият “Пианист” е неопровержим.

27.

Вчера (1988)

Втората половина на 60-те години. Времето на Бийтълс и Ролингстоунс, сексуалната революция и младежките вълнения. Тези събития косвено проникват зад стените на гимназия с изучаване на английски език. Учениците се сблъскват с конформизма и предразсъдъците, приятелството и предателството, смъртта на най-близкия приятел - ситуации, които са формирали поколението на днешните четиридесетгодишни.

Едно носталгично и реалистично вглеждане в живота на елитните езикови училища през годините на социализма. Приятелство, предателство, любов, омраза - всичко има в затвореното микрообщество, а скандалите са от най-различно естество: от бременната ученичка до най-новите западни плочи. Ефектното изпълнение на изгряващите звезди, съзаклятническото другарство на героите и хитовата песен правят произведението култово за младите.

Редакция 05.05.2011г.
28.

The Fighter / Боецът (2010)

След близо пет години несгоди, смяна на актьори и режисьори, Дейвид О' Ръсел („Трима Крале”) повежда истинската история на Мики Уорд, за която Марк Уолбърг се готви и тренира близо две години. Лентата The Fighter е драматичен разказ за боксьора „Ирландеца” Мики Уорд (Марк Уолбърг) и необичайния му път до световната титла в полусредна категория.

Надигането му до успеха е поведено и силно подпомогнато от неговия полубрат, Дики Еклънд (Крисчън Бейл), бивш боксьор, който станал треньор, завърнал се към живота след като се изгубил в света на престъпления и наркотици.

29.

Beneath Hill 60 / Под хълм 60 (2010)

През 1916-та г. Първата световна война достига до патова ситуация. Фронтовата линия се простира от Ламанша до Швейцарските Алпи. Милиони животи биват погубени. В отчаян опит за изход от този пат, цивилни миньори са отведени в тунел под вражеските редици. Това е началото на тайна, подземна война. Филм, вдъхновен от истинската история на Оливър Удуърд - австралийски миньор, откъснат от любимата си и призован на Западния фронт. Дълбоко под немските редици, Удуърд и тайният му взвод от австралийски миньори бранят система от тунели, натъпкани с достатъчно експлозиви, за да обърнат хода на Първата Световна Война.

30.

Public Enemies / Обществени врагове (2009)

Джон Дилинджър (Джони Деп) е един от най-прословутите гангстери в историята на САЩ.Обаятелен и опасен, легендарният банков обирджия става обществен враг номер едно и основна мишена на Дж.Едгар Хувър (Били Кръдъп), неговото все още прохождащо ФБР и най-добрият му агент Мелвин Първис (Крисчън Бейл).До освен престъпник, преследван от закона, Дилинджър е и герой за масите. Няма банка, в която не може да проникне и затвор, който да го удържи.Дори и агентът застрелял „Красавеца” Нелсън, впечатляващият Първис (провъзгласен от пресата за „Кларк Гейбъл на ФБР”) не може да се мери с Дилинджър и неговата банда от „обществени врагове”.

Не пропускай и останалата част от поредицата:



Препоръчвам ви и:



Всички описания са копирани от интернет. Линковете за сваляне на торент файлове водят към zamunda.net и zelka.org, ако не знаете, какво е zelka.org, то можете да научите в тази статия.

Оставяйте и вашите предложения като коментар или ги изпращайте по имейл.

Популярни публикации от този блог

Най-добрите филми с Том Ханкс

Най-добрите филми по действителни истории - част 6

Най-добрите филми - част 4