Най-добрите филми по действителен случай - част 2

Селекцията с най-добрите филми базирани на истински истории продължава с нови десет заглавия. Всеки е най-добър в даден аспект или жанр. Не забравяйте да проверявате и за следващите части на колекцията, защото постоянно се разраства.

11.

Zodiac / Зодиак (2007)

Създаден по действителната история на известния сериен убиец и напрегнатото му преследване от полицията, „Зодиак” е изключителен трилър от режисьора на „Седем” и „Боен клуб”.

С невероятен екип актьори, сред които Джейк Гиленхал, Робърт Дауни-Джуниър, Марк Ръфало и Хлое Севини, „Зодиак” е смразяващо и необикновено пленително изследване на две допълващи се фикс-идеи: желанието на един мъж да убива и манията на друг да открие истината.

12.

The Perfect Storm / Перфектната буря (2000)

Кой би предположил, че адът е във водата? Атлантика бушува, вълните се издигат на височина 30 метра. Вятърът помита всичко наред. Денят на Вси светии, 1991 г.

Три студени фронта (един от които е ураганът “Грейс”) ще се слеят, за да образуват най-опустошителната буря в историята на метеорологията.

Джордж Клуни и Марк Уолбърг са начело на талантливия актьорски състав в тази изключително напрегната история, която пресъздава борбата на неколцина морски вълци, борещи се да стигнат живи до брега, както и себеотрицанието на спасителните екипи.

13.

Flyboys / Ескадрилата (2006)

Да се издигнат високо над земята в крехък, лесно запалим биплан с открита кабина, да надделяват над по-добре екипирания самолет на противника и да знаят, че средната продължителност на живота в тяхната професия е най-много 6 седмици - такава е била дръзката и героична история на мъжете от ескадрилата "Лафайет", първата американска ескадрила от бойни пилоти, включила се в Първата световна война, когато неколцина смели млади мъже влизат доброволно в битката за демокрация.

Разказ за любов, загуба и приключения; с въздушна флота от истински самолети от ПСВ; най-съвременни специални ефекти и дигитални технологии на снимане, които да вкарат зрителя направо в кабината на дръзките пилоти.

14.

Rescue Dawn / Зората на спасението (2006)

Филмът на режисьора Вернер Херцог се появява на филмов фестивал в Канада още през 2006г., но световната му премиера е през 2007г. Създаден по действителен случай, "Зората на спасението" е едно истинско приключение, показващо силата на човешкия дух и нетърпимостта към пленничеството. Самолетът на американския пилот от немски произход Дитер Денглър (Крисчън Бейл) е свален, а самият той е заловен в Лаос по време на Американско-Виетнамската война. Той организира фатално бягство за малка група военнопленници, включваща и Дуейн Мартин (Стийв Зан). Желязната воля за оцеляване на Дитер и желанието му да спаси съкилийниците си води до неочаквани разкрития. Оказва се, че бягството през сурова джунгла е непосилна задача за повечето от тях...

15.

The Aviator / Авиаторът (2004)

Режисьорът Мартин Скорсезе и сценаристът Джон Лоуган проследяват в “Авиаторът” историята на авиационния пионер Хауърд Хюз (Леонардо Ди Каприо) - ексцентричен милиардер, пресметлив индустриалец и холивудски филмов магнат, прочут с любовните си афери с едни от най-красивите жени в света.

Драмата се фокусира върху най-забележителния период в живота на Хюз – от средата на 20-те години до 40-те години на 20-ти век, когато Хюз режисира и продуцира холивудски филми, докато в същото време конструира, създава и тества нови летателни средства.

Филмът е продуциран от Майкъл Ман, Санди Клайман, Греъм Кинг и Чарлз Евънс- младши. Сред актьорския състав се нареждат редица известни имена като Кейт Бланшет, Кейт Бекинсейл, Джон С. Райли, Алек Болдуин, Джъд Лоу, Алан Алда, Мат Рос (“Долу любовта”, “Американски психар”), Франсис Конрой (“сериалът “Два метра под земята”), Адам Скот (“Два метра под земята”), Дани Хюстън, Ян Холм (“Властелинът на пръстените”), Кели Гарнър и певицата Гуен Стефани.

16.

Escape from Alcatraz / Бягство от Алкатраз (1979)

Суперзвездата Клинт Истууд и режисьорът Дон Сийгъл се събират отново за своя пети филм в този увлекателен разказ за единствените трима души, които някога са успели да избягат от прочутия, строго охраняван затвор Алкатраз.За 29 години, охраната на непристъпния федерален затвор, където са излежавали присъди Ал Капоне и Бърдман Робърт Страуд, е била пробивана само веднъж от трима мъже, за които никой нищо повече не знае.

Истууд изпълнява ролята на Франк Морис – хитър банков обирджия, който подготвя прецизния, и доколкото е известно, успешен план за бягство. Патрик Макгоън великолепно се превъплъщава в неговия противник - подозрителния надзирател.

Заснета в Алкатраз, тази интригуващa и реалистична възстановка на истинската история носи цялата мощ, която може да се очаква от филм на Истууд – Сийгъл.

17.

United 93 / Полет 93 (2006)

"Полет 93" на Грийнграс е завладяваща и провокативна драма, която разказва историята на пътниците, екипажа и авиодиспечерите, които с нарастващ ужас разбират, че полет "United 93" е четвъртият отвлечен самолет в деня на най-ужасната терористична атака на американска земя: 11 септември, 2001 г.Режисьорът изследва събитията през този ден, разказвайки историята на един-единствен полет на път за Сан Франциско и обикновените, случайни хора - членове на екипажа, бизнесмени, домакини, възрастни хора, студенти и други - на борда на самолета. Само за 90-те минути, в които самолетът е във въздуха, светът отдолу, забулен в постепенно разнасяща се мъгла, навлезе в нова и изпълнена с насилие епоха.

18.

Million Dollar Baby / Момиче за милиони (2004)

Франки Дън (Клинт Истууд) е прекарал целия си живот на ринга като треньор на най-добрите боксьори в страната. Най-важната максима, на която ги е учил, е и тази, според която самият той живее живота си – винаги защитавай себе си преди всичко. Поради затруднените отношения с дъщеря му, Франки не допуска да се сближи с никого. Единственият му приятел е Скрап (Морган Фрийман), бивш боксьор, който единствен знае, че зад коравата външност на Франки се крие човек, който през последните 23 години ходи на църква всеки ден в опити да получи опрощение. Животът им тече по същия начин от години и нищо не може да наруши рутината, докато един ден в залата им не влиза Маги (Хилари Суонк). Макар че живее в нищета, тя притежава нещо, което малцина на този свят имат – знае какво иска и е готова на всичко, за да го постигне. Най-голямото й желание е да се занимава професионално с бокс и единственото, което търси, е някой, който да повярва в нея. Но Франки не е човек, който би усложнил живота си занимавайки се с дилетанти. Той смята Маги за прекалено възрастна тепърва да започва спортна кариера, а и... той не тренира момичета. Но не и когато това момиче, не приема "не" за отговор. Твърдата решителност на Маги да стане боксьор спечелва Франки и постепенно тя замества дъщерята, която той някога е загубил. Той влага всичко от себе си в нея, докато не я издига до върха, но и за двамата най-трудната битка тепърва предстои...

19.

Hotel Rwanda / Хотел Руанда (2004)

Преди десет години, по времето когато човешката лудост заля република Руанда, един мъж обеща да защити на всяка цена семейството си, а в крайна сметка успя да спаси живота на над 1200 души.

“Хотел Руанда” разказва вдъхновяващата история на един съвсем реален герой на име Пол Русесабагина (Дон Чийдъл), мениджър на хотел в Руанда, който с кураж и хитрост успява да спаси над 1200 бежанци от сигурна смърт.

По времето, когато светът предпочете да отвърне поглед от тази невероятна човешка трагедия, Пол отвори сърцето си и доказа, че дори един добър човек може да промени много неща.

20.

The Girl Next Door / Съседката (2007)

През 1958 година Дейвид Моран /Daniel Manche/ се очарова от Меган Логлин /Blythe Auffarth/, сладко момиче, чийто родители умират в трагична автомобилна катастрофа. Меган и сестра й Сюзън /Madeline Taylor/ са приети от тяхната леля Рут /Blanche Baker/, сърдита и самотна майка на три момчета. Въпреки, че Меган призовава ченгетата заради Рут, те не отзовават и не й подават ръка. За наказание момичето е вързано и затворено в мазето. Ще може ли Дейвид да направи нещо за страданията на своята първа свалка? В този град, една квартална игра се превърна в убийство.

Не пропускай и останалата част от поредицата:



Препоръчвам ви и:



Всички описания са копирани от интернет. Линковете за сваляне на торент файлове водят към zamunda.net и zelka.org, ако не знаете, какво е zelka.org, то можете да научите в тази статия.

Оставяйте и вашите предложения като коментар или ги изпращайте по имейл.

Популярни публикации от този блог

Най-добрите филми с Том Ханкс

Най-добрите филми по действителни истории - част 6

Най-добрите филми - част 4